søndag 29. mars 2009

Ring of fire...søndagsmiddag fra Helvete


HJEMMETS LUNE VREDE
Søndagsmiddag i de tusen hjem er tradisjonelt forbundet med nær familiekos, traust norsk mat, og den gode samtalen over bordet. Dette er i allefall slik jeg anser at det bør være. Og jeg prøver stadig. Men denne søndagen, som alltid ellers gikk det ikke helt slik. Det som skulle bli en trivelig middagstund utviklet seg til et djevelsk inferno av hyl, skrik, klager og boikott som til syvende og sist førte til at jeg heller sitter her og blogger enn å føre nyttige og oppdragende samtaler med mine barn over middagen.

PÅ BUTIKKEN
Jeg tar selvkritikk. Feilen er utelukkende min. Det startet med at jeg brøt et av de hellige prinsipper for søndagsmiddager: Jeg valgte bort det norske. Jeg er ikke spesielt glad i seig stek, eller sunn fisk (Sushi her unntatt) , og ihvertfall ikke på søndager.Så på fredag da jeg var innom min lokale grønnsakshandler som kommer fra land langt lengere syd tok jeg avgjørelsen om at vi skulle ha indisk mat på søndag.Og på slike innvandrerbutikker (er det politisk ukorrekt å si det?) har de en mengde små, spennende glass egnet for slike måltid. Desverre er det ikke slik at norske oversettere har fått slippe til på disse glassene, så det er mulig at noe vital informasjon unnslapp meg da jeg bestemte meg for ett glass som så litt spennende ut.

PÅ KJØKKENET
Man kan kanskje si at jeg burde ha lukta lunta, bokstavelig talt, da det begynte å svi i øynene mens jeg stekte kjøttet i blandingen. Den lett brente lukten av noe som har ligget begravet lenge burde kanskje også ha gitt meg et hint om at innholdet i glasset ikke hørte søndager til. Men nei. I lys søndagsstemning falt ikke noe slikt meg inn. Nei, ikke før min datter lurte på om noen hadde sluppet en ante det meg at måltidet jeg tilberedte var noe utenom det vanlige.

VED MIDDAGSBORDET.
Jeg brukte vel ca 1 time på maten. Jeg sammenkalte vår lille familie på 3 til mat, og opplevde at munter lys stemning på minutter ble til forholdsvis utrivelig tirsdagsstemning. Jeg hadde nemlig skrytt måltidet opp i skyene på forhånd, så forventningene var store. Men i klokketro på egen kokekunst hadde jeg ikke smakt underveis. Jeg tror ikke det var ment som mat, det som var i glasset. Jeg tror det må være noe inderne bruker når de smører jetmotorer. SATAN DET VAR STERKT!!!!!
Min datter på 11 tåler sterk mat godt helt siden jeg innbilte henne at chilli ga godt syn en gang når hun var 3 år. Anledningen den gang var at jeg hadde smurt chilli i øynene hennes fordi jeg glemte å vaske meg mellom hakking og kos. ( jeg har forøvrig tatt chilli på tissen en gang og, da jeg glemte å vaske mellom hakking og tissing. Det var en ganske spesiell opplevelse det og. Vaska hendene etter tissing da, mind you) Min datter har klokketro på sin far, og mener han sjeldent eller aldri gjør feil. Hun holdt dermed inne med kritikken av måltidet. Min sønn derimot har en hang til melodrama, og tåler dessuten ikke sterk mat. Han hadde knapt vært borti kyllingen med tunga før han tok fullstendig av og gjorde en ganske troverdig imitasjon av et hjerteinnfark, med tilhørende gurglelyder og dødsralling. Siden forsvant han med et nanbrød mens han i klare ordelag gikk langt i å beskylde faren for barnemishandling. Min datter spurte deretter forsiktig og med svetteperler i panna på om hun kunne ta maten med ned å se tv. Der står den urørt fremdeles.

For å poengtere at barna overdrev spiste jeg resten.

Og her sitter jeg og gruer meg til jeg må på do. Har gusjelov noen isbiter i frysern som jeg kan tørke meg med.
Neste søndag blir det skinkestek.

14 kommentarer:

 1. hehe, nå lo jeg godt du! Her var søndagsmiddagen pølse med brød.. Mye bedre enn å kvi seg til å gå på do;o)

  SvarSlett
 2. Haha, genialt. Men, du har ikke tilfeldigvis navnet på dette glasset?

  SvarSlett
 3. Hei Nikka! Du er gal om du fremdeles har tenkt å bruke denne. Glasset heter Ptaks Vindaloo Curry Paste, Tamarind & Chili.
  Hvil i fred ;-)

  SvarSlett
 4. Hehehe!! Veldig morsom lesing. Jeg kjente meg umiddelbart igjen ang trusler om barnemishandling. Den får jeg også dersom jeg våger meg på endring av søndagsfrokosten!

  SvarSlett
 5. Vindaloo er vel noe av det sterkeste av det sterke mener jeg gå huske. Vanligvis hjelper det med fløte/melk for å mildne en rett. Her hadde det kanskje trengtes mer enn du hadde i kjøleskapet?

  SvarSlett
 6. Ordet Vindaloo surra i bakhodet mitt som noe jeg burde være oppmerksom på, men mynten falt ikke ned og jeg fikk ikke svaret før det var for sent. Hadde nok ikke hjuøpet med en pakke fløte/melk nei...vi måtte hatt ei hel ku tror jeg...

  SvarSlett
 7. På min lokale indiske restaurant er styrkegradene som følger:
  Svak - for nybegynnere
  Medium - litt sterkere
  Madras - sterkt og godt
  Vindaloo - svært sterkt

  Selv har jeg bodd flere år i sør-vest USA hvor jeg spiste mye sterk mexicansk mat, men på indisk går min grense på Madras, og noen ganger er selv det i sterkeste laget for meg.
  Vindaloo er definitivt ikke spesielt barnevennlig!

  SvarSlett
 8. Scheize!! Det forklarer en hel del, ja....

  SvarSlett
 9. What!!! Den inderen må ha vært utstudert ond som gav deg det glasset!! Pataks er en super sterk eddik relish som viderekomne indisk-elskere nipper til vsa curryen sin, man forsyner seg av det i små teskjeer, abs ingen kjøttsaus! Og ja, vindaloo taler for seg; curry for viderekomne indere...

  Vil anbefale deg indisk matkurset til Niru, da kommer familien til å glede seg kjempemye til søndagsmiddagen. Lykke til med kokkeleringen =)

  SvarSlett
 10. Fantastisk! Herlig skrevet...og veldig visuelt...men litt "system-rens" gjør da bare godt av og til...eller hva? (kanskje bedre når det ikke svir...)

  SvarSlett
 11. Brukte du hele glasset?! Sånne curry paste greier er det vel bare meningen at man skal bruke 1 ts eller 2 av, og blande det med vann/tomater/yoghurt/fløte/kokosmelk/en blanding av disse eller hva du måtte ønske som base.

  Vi kjører alltid pizza på søndager :) Men vi elsker indisk også.

  SvarSlett
 12. Billy mener helt klart du er gal, han e jo som kjent inder og vet ka han snakke om.....Tanta di e veldig visuell når ho leser( henviser her til tissen din og chilli) greit om vi bare klemmer og ikke tar hverandre i hånda nesta gang vi møtes;) flirer og flirer....

  SvarSlett
 13. Om Billy sier det så tar jeg det for god fisk (eller som i dette tilfellet; god kylling) Han vet ka han snakker om.

  SvarSlett