fredag 19. juni 2009

Vær-junkie


Når man bor i et land med 9 måneder vinter og 3 måneder med litt halvslapt skiføre er det lett å bli overfokusert på været. I sommermånedene blir jeg alltid en værjunkie. For mens jeg sjeldent er innom diverse værsider på vinterstid, klarer jeg meg knapt nok en time uten å sjekke værståa på nett nå når det er sommer. Ikke vet jeg hvorfor jeg plager meg selv slik heller.


For om det er bra vær kan jeg oppleve en mild depresjon dersom avisene skulle melde at det er dårlig vær på vei. På samme måte tar jeg gjerne en fest på forskudd om det meldes om godvær i vente. Hele sommeren er med andre ord en evig pendling mellom oppturer og nedturer. Og det på grunn av noe jeg likevel ikke får gjort noe med!


Jeg er nok typisk norsk. Fra april begynner tabloidavisene å spekulerer i hvilket sommervær vi får. "Drømmesommer" eller "Hetebølge i vente" er overskrifter som gir både VG og Dagbladets redaktører multiorgasmer. Og da er det ikke så nøye om kilden til overskriftene er en eller annen lokal Snåsamann som har sett tegn til storsommer i ei ku-ruke i februar en gang. dermed blir det full schizofreni i avisspaltene og. I forrige uke meldte VG om supersommer i vente de neste uker, mens Dagbladet kunne fortelle at det var kjølige dager i vente. Med andre ord det man ellers ville kalle "variabelt vær". Men det finnes ingen aviser som rydder førstesiden for overskriften "Variabelt vær i vente". Det må være enten eller.


Et annet festlig fenomen er at jo lenger nord man kommer, jo mer opptatt er de av været. Når jeg er hjemme i mitt elskede Vadsø på besøk dreier de fleste samtaler inn på været. Spesielt de samtaler man tar i farten på gata når man treffer gamle kjente. Samtalen er alltid lik, men med kun små variasjoner, som igjen er avhengig av hvordan været er akkurat når samtalen foregår. Samtalen høres slik ut:


- "Javel! E det den karen som e hjæmme?"


- "Joda. Æ e hjemme noen dager, ja"


Og så setningen som varieres etter vær:


- "Men du var nu heldig med været." (Om været er bra i snakkende stund)


ELLER


- "Men du var nu uheldig med været." (Om været er dårlig i snakkende stund)


....and thats about it....


Men jeg lurer på en ting: Er det bare oss nordmenn? Er det andre folkeslag som er like fanatisk opptatt av vær? Og hva med steder hvor det stort sett alltid er godt vær? Snakker folk i California om været hver dag? Jeg undrer.....

3 kommentarer:

 1. Det er faktisk helt sant. Jeg har bodd i Tromsø i alle år, og hver sommer er jeg mer inne på værsider på nett enn alle andre sider til sammen. Jeg sjekket faktisk med pent.no før jeg leste bloggen din. Lettskyet, 7 grader. Litt vind.

  SvarSlett
 2. Bor også i nord, ser ut vinduet at det er vind, overskyet og regnbyger på tur. Rusler ut å kjenner på været og at temperaturen er 12 kalde sommergrader, prater med de man treffer om været, har de hørt noe om dette været i dag og dagene framover? Men likevel må man i tillegg inn på yr, pent og alle disse værsidene for å sjekke, dobbelsjekke og trippelsjekke ståa. Hva feiler det oss egentlig...?

  SvarSlett
 3. Er nok bare vi normenn som er så innmari opptatt av været ja... Det er en av de tingene folk merker når de flytter til Norge...
  Jeg blir litt stressa når det er fint vær, for jeg blir så opptatt av å nyte været, og livredd for å gå glipp av det liksom.. He he...

  SvarSlett