fredag 6. januar 2012

Det er da forskjell på folk!Som standup komiker skjer det rett som det er at man får spørsmålet om det er store forskjeller på humor i de ulike delene av landet. Ler folk mer av groviser høyt i nord, eller er sørlendinger tregere? Må man være skarpere på vestlandet, og er Oslofolk mer blaserte?

Jeg synes ikke det er noe forskjell. God humor ler alle av uavhengig av landsdel. Dårlige vitser er like dårlige i Lofoten som i Surnadal. Det eneste som egentlig skiller oss er språket. Og i språket kan det ligge masser av humor i seg selv.

Jeg er for tiden medforfatter på en bok, og i den forbindelse har jeg måtte dypdykke litt ned i  hva som er sant og usant om nordlendinger, vestlendinger og så videre. Det man vi finne da er at mytene opprettholdes av folk landsdelene selv. For sannheten er nemlig så kjedelig:

- Vestlendinger er verken mer eller mindre gniene enn andre.
- Nordlendinger banner ikke mer enn andre. (De bruker visstnok et litt annet ordforråd når det koker i pæra, men det meste av dette er ord de finner på selv, og kan ikke karakteriseres som banning)
- Det finnes Sørlendinger som snakker jævlig fort og som stresser voldsomt med alt de gjør.
- Det finnes en haug med trøndere som utelukkende hører på klassisk musikk, aldri drikker sprit og som barberer både bart og andre deler av ansiktet hver bidige dag.
- Du kan egentlig ikke kalle noen for Oslofolk. De aller fleste i Oslo kommer egentlig fra andre deler av landet (og verden for den sakens skyld)

Visste du f.eks at den gamle historien om at det før i tiden kunne stå "Ingen Nordlendinger" i boligannonsene er en urban myte? Ingen som har prøvd har til dags dato funnet en slik annonse i Aftenposten eller andre steder? Hvem var det som fortalte deg om denne historien? Jeg vedder på at du hørte det fra en nordlending....

Men i språket er det, gudsjelov, forskjeller. Jeg kom over denne på Internett og den er fornøyelig. Les og nyt språklig utfoldelse som er den egentlige forskjellen på menneskene i dett lille, hærlige landet.

Support-gakkgakka
Nordnorsk temperament i kombinasjon med moderne teknologi er en livsfarlig blanding.

Denne meldingen ble lagt inn på telefonsvareren hos Compaq kundeservice i Nord-Norge, etter at en kunde i tre dager hadde forsøkt å få svar på supporttelefonen, og bare mottatt beskjed om at han fortsatt sto i kø:

"Nu e æ førrbainna, altså. Fy faen, førr nokka skjit. Kem i hælvett e det som har fuinne opp det herre satans makkverket. Det går da fan-steiki-helvete ikkje ant å hoilde ......på å kuke med det here vekkesvis..

Main har da førr faen ainner ting å gjøre, einn å sette der å fettle og baille med den satans musejævelen. Kainn du innst inni grønnskodde tykjeræva førtelle ka som e vitsen med nokka jernskrammel som står der og gneill og hyle med en masse hælvetes lyda og blinke og blafre uta fan, og passord og ledninge og knotta som tyt ut som han tykjen overalt?

Æ måtte bærre ha fådd tak i en av dokker, dokker helvetes kuklæsta av nån support-gakkgakka, så skuill æ vel fansøkki ha rævkjørt dokker dit dokker høre heime, satans utvrengte fette av nån hæstkuka. Kom fan ikkje hit å lur mainnskit på folk, å førtælle ka æ skal trøkke, din satans gjeddpeis. Va det opp te mæ skulle dokker ha vært på ishave og ronka kobbekuk, førbainna søring, så kunne dokker ha sotte å konnfigurert dokker sjøl så utahælvettes langt opp i de utpulte ræven dokkers at dokker måtte sjite utav øran neste gang dokker måtte på dass, og når dokker va færdi me det, så sku æ pærsonli ha kommen å formatert trynan dokkers, å innstallert skanken oppi baillhånka dokkers sånn at dokker kom tel å pesse røde serienummer. Skulle det ennu spenne liv i dokker etter dette, så sku æ ha plugga og pløyd dokker så utavhælvettes langt inn i det største rævhållet æ har funne. Og da sku det ha lokta mainnskjit av dokker heilt te dokker daua.

Førr faen steike innst inn i det heiteste utsvidde hælvette for satan, la mæ få tak i omså bare en av dokker. Æ har da vel førr helvete slette hauet av hysjævla før. Æ kommer te å måkke heile den førbainna skiten i eska og sende ho i retur æ vil fan ikkje ha han. Så kan dokker te helvete sette der å ronke aleina i den helsikes telefon dokkers."

2 kommentarer:

  1. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha:) som halvt Berlevåging og gammel venn av Pizza er dett et kanskje kjent vokabular-jeg dauer:) utrolig morsomt!!
    hilsen M.M

    SvarSlett
  2. Hei! Takk for hyggelig overraskelse selv! Ikke hver dag jeg får forfattere inn på bloggen min. Boka har kommet til nytte, og jeg håper flere vil få nytte av både den og den nye versjonen også. Ha en fin søndag videre du også!

    SvarSlett