tirsdag 24. mai 2011

Selektiv hukommelse


Det er fasinerende hvordan hjernen vår fungerer. Hvordan vi gjennom livet husker noe krystallklart i årevis, samtidig som vi glemmer noe vi blei fortalt for 5 minutter siden.

Jenter/Kvinner for eksempel. Hvordan kan det ha seg at dere husker antrekk andre jenter har hatt på seg for flere år siden, og gjerne også detaljene i bekledningen:
- Gud er det den kjolen du hadde i Kristines bursdag i 2007? Den er så mye finere når du har de der høye grønne støvlene som kompelmenterer øynene dine så fint, og ikke de lave som du hadde sist. Og det er såååå mye finere med de der lang ørepynten til, og ikke de korte runde du fikk hos Martin da dere var på Kos i jula 2003.

Hvordan er det mulig? Hadde jeg ikke vært i stand til å se ned hadde jeg ikke kunnet fortelle dere hva jeg har på meg akkurat i dette øyeblikk.

Menn husker andre ting. Fotballkamper f.eks. Olimpija Ljubljana - Liverpool, 24 september 2003 f.eks. Resultat 1-1, Michael Owen scorte for Liverpool i 77. minutt. Steven Gerrard måtte ut med skade etter bare 14 minutter. Slikt husker gutter. Og da har IKKE vi en kompis som sier:
- Åja! Den kampen husker jeg godt. Du hadde på deg de lyseblå skoa som tar opp det grønne i øynene dine så fint.

Det skjer ALDRI.

Når jeg tenker tilbake på hva jeg fremdeles husker fra barne og ungdomsår er det skremmende hva som ennå henger fast av informasjon, og viser så til de greder hva jeg har vært opptatt av:

* Jeg husker tegneseriens historie svært godt siden jeg knapt gjorde annet en å lese eller tegne serier fra jeg var 10 til jeg var 14, og kunne fortalt deg mye om verdens første serie "The Yellow kid", eller om de franske serietegnerne og deres påvirkning, kanskje spesielt "den rene linjen" som George Remi (Hergè) sto for (skaperen av Tintin).

* Siden skifter interessene og jeg blir skremt over å tenke på hvor mye jeg kan om kvinnelig anatomi, g-punktets plassering og hvordan f. eks sirkulære bevegelser og stearin kan piffe opp seksualakten. Jeg skal ikke påstå det ikke har vært nyttig kunnskap å besitte opp gjennom livet, men siden det er svært få menn som får betalt for å være gode elskere kan man trygt si at kunnskapen har vært lite egnet til å skape seg en grei inntekt.

*Siden oppdaget jeg musikken, og kjenner at jeg kan endel om gitarmerket Fender, og andre gitarer.

(Jeg er en høyst middelmådig gitarist, må vite - men fasinasjonen for gitarer har jeg fremdeles. Det gjelder forsåvidt også for kvinnelig anatomi)

Til sammenligning er den eneste kjemiske formelen jeg husker og kan forklare H2O.Takk Gud for at kjemi er forholdsvis fraværende i tv-bransjen.

Det samme gjelder for barn. Min datter kan ALT om hester. Virkelig. Hun kjenner terminologi og detaljer om hesteraser hun aldri har sett. Uttrykk som Hel- eller halv tølp, tilt fjos eller fjas, Halv- eller Helblods det ene eller det andre, og gud vet hva. (Hestesporten har forøvrig en underlig besettelse for å dele det meste inn i hel eller halv. Lite nyanser der i grunnen)

Min sønn er svært fasinert av Beyblade, og andre leketrender. Og når denne interessen melder seg tilegner han seg ekstreme mengder detaljkunnskap på rekordtid. Han har dessuten en urovekkende fasinasjon for religioner, og kan ting jeg ALDRI kan huske å ha lært. Gudsjelov (bokstavelig talt) er denne fasinasjonen likt fordelt over de ulike reiligioner fra jødedommen til hinduisme, så han er i det minste en ganske åpen og fordomsfri fyr. (Vår egen form for kristendom er kanskje taperen og ikke fullt så spennende, iom at de verken kan varte opp med omskjæringer eller guder med elefanthoder. Og jeg forstår han på sett og vis)

Men også hans interesser endrer seg. Da han her om dagen fikk tak på en kondom måtte vi ta den praten også. Jeg tror på ærlige svar:
- Hva brukes denne til, pappa?
- Gutter har den på tissen når de skal ha sex og ikke vil ha barn.
- Åh....æsj....

Han tok imidlertid vare på den lille pakken og brakte temaet opp en rekke ganger. På kvelden når han skulle legge seg hadde han fått tenkt ytterligere:

- Er det farlig å ha kondom på tissen selv om man ikke skal ha sex?
- Nei, det er det ikke. Men det er liksom litt unødvendig.
- Puh. Det var godt du sa, ellers hadde jeg aldri turt å prøve en på ordentlig....

Jeg kan ikke annet enn å håpe at dette korte lille øyeblikket av overført kunnskap henger i noen år framover.

Takk for seg....

1 kommentar: