søndag 14. november 2010

Du må ta dop om du skal skjønne barnesanger..
Jeg er forsåvidt ferdig med å synge for mine barn. I allefall barnesanger. I den grad vi synger nå er det Bruno Mars, eller Lady Gaga vi synger. Og godt er det. For da jeg utifra ren nostalgisk nysgjerrighet bestemte meg for å bla litt i en gammel sangbok, slo det meg med ett at man enten må være tungt medisinert, eller forholdsvis ond for å kunne skrive, og/eller skjønne barnesanger.

Siden det nærmer seg jul la meg begynne med sangen "Nisser og dverger". En ganske så søt tittel, om man velger å se bortifra det politisk ukorrekte i å omtale folk som dverger, og ikke Kortvokste, som man skal nå.
Men begynner du å lese teksten blir det enda mer makabert. For forfatteren av denne sangen har åpenbart noen ekstreme horn i siden på de nevnte nisser og dverger. Første vers.

Nisser og dverge bygger i berge; men vi skal mine dem alle her ut. Ti mens vi synger muntre i klynger, sprenger vi berget i lufta med krutt.

Ikke bare skal vi sprenge jævlene til himmels, men vi skal synge muntert mens vi gjør det. Vi snakker et formidabelt blodbad her. Hva i all verden er det denne forfatteren har imot folk med røde toppluer, og mindre fysiske handikap? Og bare av ren forundring hvordan er det mulig å "Ti (være stille) MENS vi synger..."?

En annen sang som av andre årsaker kan få en til å lure er hjulene på bussen. For hvem i helvete er det som henger seg så opp i detaljer? Takk gud for at denne personen har begrenset seg til beskrive bare bussturen. Her er et utdrag:

Hjulene på bussen de går rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt. Hjulene på bussen de går rundt, rundt, rundt, gjennom hele byen. Dørene på bussen de går opp og igjen, opp og igjen, opp og igjen. Dørene på bussen de går opp og igjen, gjennom hele byen. Beibi''ne på bussen sier æ, æ, æ, æ, æ, æ, æ, æ, æ. Beibi''ne på bussen sier æ, æ, æ, gjennom hele byen.

Tenk deg om denne fyren fortsetter sånn når han kommer på jobb....eller hjemme?

Dørene på jobben sier knirk knirk knirk....

eller

Telefonene på pulten sier ring ring ring...

Eller

Senga når vi puler sier skveek skveek skveek....

Det er ikke tvil. Dette er en mental-case...

Mikkel rev er min favoritt. For her snakker vi TOTALT uforståelig tekst:

Mikkel Rev
Satt og skrev
På ei lita tavle
Tavla sprakk
Mikkel skvatt
Oppi pappas flosshatt

Flosshatt??? Virkelig??? For det er vanlig i revekretser?

Mikkel Rev
Skrev et brev
Sendte det til månen
Månen sa
Hipp hurra
Sendte det til Afrika

Hadde jeg i noen som helst offentlig sammenheng fremført dette verset i fullt alvor hadde jeg blitt tildelt et lite trangt rom og en jakke med armene feil vei...

Afrika Afrika
Ville ikke ha det
Afrika Afrika
Sendte det tilbake
Med ei bløtekake

Jeg mener på ingen måte å framstå som fordomsfull. Men det er vel liten tvil om at det sjeldent eller aldri skjer at vi får ting vi sender til Afrika i retur. Og det ville være den totale idioti om Afrika sendte mat tilbake til OSS??? Skal man skrive sanger om Rev, bør man prøve å unngå å røyke så mange av dem mens man holder på...

Takk for seg!

16 kommentarer:

 1. Hahaha dette må være det noe av det beste jeg har lest på lenge!
  Takk Thomas!

  SvarSlett
 2. Tror "Nisser Og Dverger" er en metafor for onde drømmer, at buss-sangen handler om språktrening og at Mikkel Rev bare er fantasi - sånn som barn har mye av (du vet!).
  Nå ble jeg kanskje oversaklig så for å balansere vil jeg tilkjennegi at jeg har vurdert å melde stedsnavnet der jeg bor til likestillingsombudet eller sivilombudsmannen!
  Forøvrig; kfr." Slektens Gang" av Ole Paus
  Mvh Bjarne

  SvarSlett
 3. Joakim: Takk, takk og takk! ;-)
  Bjarne: Jeg tviler på at barn i aktuell alder har noe forhold eller forståelse for metaforer. Jeg mener at mennesker som forteller alt de ser på bussen irriterer mer enn de lærer bort språk, og til sist at fantasier eller ikke: er Mikkel Rev like fullt er bare viss vass.
  Og til sist: Hva er stedsnavnet vi ønsker å rapportere?

  SvarSlett
 4. "ti mens..." FOR mens...

  trur æ. munter i klynge. eller sånt.

  flire førøvri så æ skrik når æ læs dæ...keep up the good work. ;)

  SvarSlett
 5. Takk for at lattermusklene fikk kjørt seg på en ganske så sliten søndagskveld!! Du er jo fantastisk morsom!!;)

  SvarSlett
 6. Fantastisk Morsom:)

  SvarSlett
 7. Enda et fantastisk innlegg fra dæ som får trimma lattermusklan :) Du e uten tvil en sir det vi andre tenke på men som vi ikkje tørr å si offentlig ;)

  SvarSlett
 8. Herlig å lese bloggen din ... deilig å le av noe gøy! Jeg er midt i de sangene for tida... tenker jeg kommer til å le litt ekstra når jeg synger Mikkel neste gang .... MORSOMT! :)

  SvarSlett
 9. Kan så være, Thomas, men barn har iallefall vonde drømmer og fantasien pleier å være mer enn i orden, hos de fleste! Har du SETT nissene og dvergene - i bergene eller andre steder?
  Han som skrev om Mikkel hadde kanskje røyka en rev(!)?
  (Brede Bøe har en monolog på samme tema)
  Jeg bor på DVERGSNESTANGEN!

  SvarSlett
 10. Hahahaha!!! Helt enig, Bjarne! Dvergsnestangen er usedvanlig lite politisk korrekt. Jeg ville klagd!

  SvarSlett
 11. He he, muntert vi synger.. Genialt!
  Må nevne buss sjåfør sangen også da, finnes jo ikke en eneste buss sjåfør med godt humør! Rett og slett vrang lære :o)

  SvarSlett
 12. Lilla: Føler vel heller at det er lagt et unaturlig stort press på bussjåfører. Og bare fordi sjåfør tilfeldigvis rimer på ordet "humør"....

  SvarSlett
 13. "Jeg husker faktisk første gang. Jeg var hodestups forelsket i ei jente, la oss kalle henne Kari (i og med at det er det hun heter)" Haha, du skriver så vanvittig morsomt!

  SvarSlett
 14. Du må ta dop for å skjønne barnesanger, men du være neddopet for å lage de.. Hehe.

  Er heldigvis ikke alle barnesangene som er helt uten mening, eller.. jo!

  Bra blogg forresten :)

  -Michelle

  SvarSlett
 15. Ha ha ha... du er ikke helt god vøtt! Utrolig morsomme observasjoner, takk og takk!

  SvarSlett