mandag 8. februar 2010

Tv-kjendis i bilbranndrama!!!Dere får unnskylde den noe pretensiøse overskriften. Men om man havner i ei skikkelig klemme trenger man absolutt ikke å ha frekventert på skjermen i de aller største produksjonene for å bli kalt Tv-kjendis. Det holder i grunnen med en statistroll ei Hotell Cæsar om bare skandalen er stor nok. Og kan VG, så kan jeg. Men til saken.

Jeg har tatt farvel med min billige og gamle Jeep Cherokee. Historien er dramatisk.

Sist fredag tok jeg med min sønn for å kjøre til Sarpsborg hvor jeg skulle rapportere direkte fra feiringen av Korslag-finalist Åge Steen. På formiddagen hev vi oss i bilen og satte kursen for Østfold. I Moss måtte jeg stoppe for å fylle diesel, og kunne nok ane at det luktet litt merkelig i det jeg gikk ut av bilden. Men etter en rask, og noe overfladisk sjekk, konkluderte jeg med at lukten med all sannsynlighet kom fra andre biler enn min egen. Så klokketro hadde jeg nemlig på denne Cherokee´en som tross alt ikke var mer enn 12 år eldre enn de fleste andre bilder til stede.

I lutter harmoni fortsatte vi turen ned mot Sarpsborg. Vi ble visstnok noe plaget av at enkelte andre sjåfører etterhvert både tutet og blinket på oss i det de passerte i venstre fil, men i og med at det ikke var tegn til at vi bedrev noe ulovlig antok jeg at tutingen og blinkingen skyldtes andre ting. Etterhvert ble denne utilbørlige oppførselen fra andre bilister imidlertid så åpenbart påtrengende nettopp rundt min bil at jeg ante noe var galt. Jeg kaster et blikk i sidespeilet og kan med stor forskrekkelse konstatere at jeg har en tykk røyksøyle etter bilen. Faktisk så har vi mer eller mindre tåkelagt hele E6 fra Moss til Sarpsborg.

Men i og med at bilen oppfører seg normalt antar jeg dette er forholdsvis udramatisk, og svinger av til første bensinstasjon. Virkelig uråd aner jeg ikke før både ansatte og kunder på Shell ved avkjørselen til Greåker tilsynelatende er svært uvillige til å ta imot oss som gjester. Tvertimot. Med fektende armer og høye rop møter de oss. Og jeg trenger ikke høre dem (for man hører i det hele tatt lite annet enn Jepp Cherokee i en Jeep Cherokee) for å konstatere at det verken er Halleluja-rop eller "Hjertelig velkommen!" de prøver å formidle.

Jeg bråstopper bilen og kommer meg ut. Vel utenfor kan jeg selv se at hele understellet på bilen er i full fyr. Langs hele lengden av bilen slikker flammetunger ut fra under bilen. Jeg redder umiddelbart ut det mest dyrebare i bilen, i dette tilfellet min sønn. Han forholder seg bemerkelsesverdig rolig til han å være, og det eneste jeg egentlig kan huske han si er: "Jeg sier ikke dette for å såre deg pappa, men dette kan umulig være særlig bra". (Min sønn (8 år) har arvet språket sitt fra en 80-åring. Og når han skal framføre budskap han tror jeg vil takle dårlig begynner det alltid med: "Jeg sier ikke dette for å såre deg, pappa, men....") Og det hadde han til en viss grad helt rett i, selvsagt.

Den altfor unge karen bak disken på Shell viste seg for en gang skyld å være av den oppvakte sorten. Han rakte meg et brannslukkningsapparat før jeg rakk å spørre. På vei tilbake for å gjøre min brannmannsplikt kommer jeg imidlertid til å tenke på om jeg virkelig vil at brannen skulle dø ut. Som sagt; bilen er gammel. Og et mer utbrent bilvrak ville gi meg forsikringspenger nok til å kjøpe en ny. På den annen side: Slik situasjonen var, og med vitner til stede, tok det seg dårlig ut å bare lunte bort for å slukke. Ikke kunne jeg heller bare tenne meg en røyk å bare late som om jeg trengte fyr for å få tiden til å gå. (For fyr hadde jeg jo i rikt mon borte i bilen, bokstavelig talt). Så jeg gjorde det jeg burde og kjente et snev av stolthet over at jeg på første forsøk fikk et brannsluknings apparat til å fungere.

I ettertid ser jeg to mer fargerike sider ved hendelsen:

1. Det må ha sett utrolig rart ut å se meg og bilen kjøre rolig og behersket inn på en bensinstasjon med flammer veltende ut under. Som om jeg ikke anså det for risikofyllt i det hele tatt å plassere enn brennende bil like ved 3000 liter bensin. Jeg må ha sett ut som en selvmordsbomber på lavbudsjett. Ikke kunne han fly jumbojet og ikke hadde han tilgang til tvillingtårn, så da fikk han nøye seg med en råtten amerikaner og en bensinstasjon, liksom. Terrorister fra "First Price" er ikke spesielt skremmende.

2. Er det bare et jeg som synes det er en smule fornærmende at de tilstedeværende reagerte så hysterisk på at jeg ankom? Er det ikke et paradoks at det er slik de reagerer nettopp i Østfold? Fylket der man skulle tro at de satte virkelig pris på litt ekstra livaktig flammelakkering og lys under bilen? Jeg trodde det var tegnet på ekte manndom der nede....men men...de om det.

Nå sitter jeg å venter på telefon fra forsikringsselskapet. Spørsmålet er ikke om hva som har brent. Men om det har brent nok! I mens surfer jeg på Finn etter fete biler i 40 - 50 tusen kroners klassen.

Takk for seg....

15 kommentarer:

 1. heheh.. huff... jaggu godt det gikk bra! Digger å lese innleggene dine. Du skriver så artig :) Ha en fin kveld og lykke til med nybil-prosjekt!

  SvarSlett
 2. Fantastisk! Lo godt da jeg leste dette :) Hvilken bil har du mest lyst til å kjøpe da?

  SvarSlett
 3. Du får satse på en ny Jeep, jeg har en kompis som har en stående på Tynset.

  Jeep'en er til salgs for 20.000,- det er en 91 modell, eu godkjent til april 2011, kjørt 277 000 km, motor: 4, l. omtrent 180 - 200 hk, med lite brukte vinterdekk (kostet 8.000,-) (sommerdekk ok)
  1, stk Gassfjær på bakluke må / bør skiftes, baklykt høyre side skiftes eller lappes og "noen løse skruer her og der."

  SvarSlett
 4. Noen som prøver å selge katta i sekken?

  SvarSlett
 5. My GOD!!! Flirer høyt her jeg sitter.. og det er på jobb.. hvor blogglesing ikke er å betrakte som en del av oppgavene mine.. Men må man så må man.. lese blogger altså!
  Fantastisk artig lesing, godt at det gikk bra med deg og sønnen din!!

  SvarSlett
 6. Burde vel ikke le av noe som i utgangspunktet kunne blitt skikkelig ille....men kan ikke la vær ;) ;)
  Fantastisk bra skrevet....og go vinkling på ditt lille "terroristoppdrag".
  Håper du finner en bra bil nå da :)

  SvarSlett
 7. Morsomt å lese innleggene dine:-) Du må skrive oftere!

  SvarSlett
 8. Haha, synes jeg ser det!
  Ikke noe å le av egentlig, men du skriver jo så morsomt. Lykke til i jakten på ny, fet bil!

  SvarSlett
 9. Haha... utrolig morsomt :) Synes du skriver på en veldig humoristisk måte - så da er du jo ikke bare kjekk ;) Hihi uansett, masse artige biler til salgs her oppi Setesdal. Kan vise deg rundt jeg...

  SvarSlett
 10. Jeg må si du har utseende med deg, mr. Leikvoll!

  SvarSlett
 11. Kanskje du skulle sett på bilder av deg selv for en stund siden før du kommenterte de ansatte på Shell

  SvarSlett
 12. Jeg HAR sett bildene av meg selv for en stund siden, og føler dermed jeg har erfaringsgrunnlag nok til å kommentere de ansatte på Shell. Have to be one to know one...

  SvarSlett
 13. Herregud, nå lo jeg høyt her. Kunne så levende se for meg hele scenarioet. Men det er jo godt at det endte bra iallefall. Lykke til med nytt bilkjøp.

  SvarSlett
 14. Hahaha..
  Fantastisk historie som heldigvis endte godt ;)

  SvarSlett