tirsdag 11. august 2009

Når eldre mennesker helst burde holde kjeft.


Hva er det som skjer med oss når vi blir gamle? Hva i helvete er det som gjør at eldre mennesker plutselig fritt og uten blygsel kan legge kan legge til side allmenn dannelse, respekt og sunn fornuft. Vi går inn i en valgkamp hvor vi nok en gang skal høre på endeløs tværing om eldres rettigheter. MED UNNTAK av minstepensjonister, og eldres forhold på pleiehjem, synes jeg vi skal slutte å se på eldre som offer. For den største andelen eldre, de med rikholdig pengebok og reservert plass på et godt hjem, trenger ingen sympati eller flere penger. Men de er de fremste til å klage, likefullt.


Jeg tilbragte denne helga på rideferie med min datter og hennes venninne. Stedet skal jeg ikke nevne, for de var flinke og ga oss en fin helg. Klientellet, derimot, besto av feite, brautende og sytete mennesker på 65+. Til og med hyggepianisten var gammel . Jeg mistenker at han var den samme som spilte da Titanic sank. Reportuaret hans var i allefall fra den tiden.


I matkø, i baren (eller resepsjonen om man vil), i korridorer og på terassen tøyt denne usympatiske gruppen mette mennesker fram med den største selvfølge og totalt blottet for ethvert hensyn til andre. Det er kanskje noe man kan tillate seg når man snart skal dø.


Bare å stille seg i koldtbordkøen var en utfordring for mitt noe eksplosive temperament. Man skulle tro de ikke hadde spist før. Så snart de først hadde albuet seg plass i køen begynte klagingen på kvaliteten på maten. Enten var det for varmt, for lite, for eksotisk, for kaldt eller for dårlig stekt. Denne klagingen, kombinert med at de lasset på tallerkenene var i det hele tatt litt absurd. Ei eldre røy foran meg klarte å snu og vende på hver skive av steka mens hun gjentok "Nei, den er feil, den er feil, nei dette er feil". Problemet var at kokken hadde prøvd å gjøre jobben sin å ikke tørrsteke kjøttet. Men for en pensjonist visst eneste virkelige interessefelt er konistensen på egen avføring, ble selvsalgt det fremlagte kjøtt altfor lite stekt. (Eller "rått" som kjærringa kalte de tørrbrune skivene som lå der) Jeg var sekunder fra å stikke gaffelen i skinka hennes å skrike "Nei, DETTE er feil". Hadde noen av mine to 11-årige reisevenner oppført seg i nærheten av dette hadde de blitt sendt på rommet uten mat. Men som sagt; når man passerer 65 kan man åpenbart slippe slike tvangstrøyer.


Samtalen forøvrig var høylytt og uten noe hensyn til bordene rundt. Og her kommer jeg inn på det sjokkerende faktum nr. 2 Blir man senior trenger man ikke lenger å opprettholde noe nestekjærlighet eller åpent sinn. Da kan man fritt omtale negre, homser, eller innfødte slik man lyster og ønsker og tilkjennegi politiske synspunkter vi vanligvis forbinder med armyboots og raka skalle.


En 92 åring blei i forrige uke ranet utenfor sitt hjem i Oslo. I den forbindelse, og med en tabloid blodtørst for å ta makthaverne før valget, fikk dette uheldige ransoffer slippe til på nyhetene med sine politiske synspunkter. De var i korthet at "Storberget har ikke gjort noenting" og "Storberget og Stoltenberg bør ta sin hatt og gå". Ingen refleksjoner, begrunnelser ressonementer eller politisk underbygging. Enhver politisk motstander av de overnevnte ville aldri ha sluppet unna med så begrunnelsesløse påstander. Mene hva man vil om de to overnevnte politikere: NOE har de vel gjort? Og med forbehold om at det ikke var Knut eller Jens personlig som ranet denne damen, så er vel dette strengt tatt noe som kunne skjedd under en hvilkensomhelst regjering i dette landet? Hadde ikke denne damen vært 92 og i god form hadde hun aldri fått framføre noe slikt på tv.


Måten vi i media omtaler og bruker eldre mennesker er urtettferdig både ovenfor dem, og ovenfor alle andre. de er ikke en ensartet gruppe. Var du en idiot som ung er du det som gammel. Var du et godt og tenkende menneske da du var yngre, vil du fortsette å være det når du blir eldre og. Jeg håper jeg tilhører siste gruppe.


5 kommentarer:

 1. sant så sant. Jeg respekterer ikke eldre mennesker som oppfører seg respektløs selv og jeg har møtt mange av dem. Når jeg åpner munnen for kanskje å svare på et spørsmål: "Åja, du er nordlenning du", snur seg og går! Hæ, hva byr du meg. Håper jeg blir som min mor: Hun sa ikke vondt ord om noen og skrøt av maten hun fikk

  SvarSlett
 2. Bra innlegg! Jeg har av en eller annen grunn en spesiell ømhet og omsorg for eldre mennesker, kanskje jeg er med på å tillate at de får utfolde seg på denne mindre sympatiske og konstruktive måten. Det er en tankevekker og absolutt gjenkjennelig de eksemplene du kommer med. Jeg tenkte faktisk akkurat det samme som deg da jeg hørte den 92 år gamle damen på nyhetene. Det er som om det går en grense rundt 80 år der man oppnår fullt amnesti for dumskap og frekkhet. Arg, kjenner jeg hisser meg litt opp nå.... Jeg fikk i hvert fall noe å tenke på;)

  SvarSlett
 3. Strålende innlegg og jeg humret godt gjennom det hele mens jeg så for meg deg bak disse fjolsene i kø rundt koldbordet! Man må behandle sin neste med respekt, uansett alder - men takk for latteren sånn rett før sengetid, det blir det nok artige drømmer av!

  SvarSlett
 4. Hahaha :) Dette var vel ikke så politisk korrekt å skrive om Thomas!? Men jeg må si at jeg er litt enig altså...

  SvarSlett
 5. Nei definitivt iukke politisk korrekt. Og jeg forventet mer kjeft for det og. Men jeg antar jeg har lesere som er smarte nok til å skjønne at budskapet er pakket inn i ting som er satt på spissen. Men jeg står definitivt inne for budskapet.

  SvarSlett