tirsdag 26. januar 2010

Skihopping og annet tullball!


Im back! Etter en litt for lang juleferie er det på tide å ta tilbake bloggen og leke med meninger og ord.



Vinteren byr på mye hyggelig. Men spesielt denne vinteren er preget av mye sport, synes jeg. Jeg er kanskje en noe a-typisk hetero mann iom at jeg har begrenset entusiasme for sport. Fotball kan godt engasjere, og jeg har vært tilhenger av TIL (Tromsø) og Liverpool hele livet. Jeg er imidlertid ikke som mange andre menn slik at jeg går inn i dype depresjoner etter tap, eller føler meg uovervinnelig om vi vinner. Jeg har andre ting i livet som gjør det for meg.

Vintersport mangler jeg imidlertid helt engasjement for. Ikke at det er noe galt med de fleste vintersporter. Det er bare så mye at jeg ikke føler jeg kan engasjere meg i alt. Jeg synes også det er noe riv ruskende galt når en fargeklatt som Nordthug får overskrifter hver eneste dag fordi han sier det han mener og det som er sant: at han er innihælvettes god på ski. Fotballspillere sier langt hårreisende ting om både seg selv og andre hver eneste fotballrunde, uten at noen så mye som hever på et øyenbryn. Men i en idrett der utøverne generelt har hatt en tendens til å mumle selvfølgeligheter på dialekt gjennom frossen snørr og svette, er det klart at en mann som sier sannheten vekker oppsikt. Jeg hyller Nordthug, og er inderlig glad for at det finnes skiløpere som sier noe annet enn at "de hadde gjort en god jobb i smørebua" når de vinner.

Men en av vinterens mest meningsløse sporter er den som faktisk er vår nasjonalsport: Skihopp. Jeg vet dette er en brannfakkel, men la oss være klinkende klar på at dette ikke er en sport, og at det stort sett er mer spennende å se undervannsrugby fra fly, enn å se hopper nr 56 gjøre akkurat det samme som de 55 før han.

Skihopp er ikke sport fordi:

1. Så sant man ikke driver med seiling eller vindsurfing er det umulig å ta alvorlig en idrett hvor resultatet er avhengig av den til enhver tid varierende vindstyrke og - retning. Fotball ville ALDRI ha vært så populært som det er om årsaken til at Viking slo Vålerenga var at de hadde mer gunstig vind inn på banen i 2 omgang.

2. I motsetning til absolutt ALLE andre idretter involverer skihopp minimalt av taktikk eller fysisk styrke, ei heller smidighet. Det eneste som kreves er at du ikke har høydeskrekk. Og at du er sykelig tynn. Der andre idrettsutøvere går på et strengt regulert kosthold, ser hoppere ut til å lade opp med Nutrilett og sigaretter. Skihoppere hopper ikke. De blåser vekk.

3. Og om ikke dette skulle være nok har hopping en jury som ser ut til å bestemme hvem som skal tape eller vinne etter eget forgodtbefinnende. I skihopp stoler man så lite på juryen sin at de er nødt til å stryke to av dommerne før resultatet blir gjeldende.
For noen uker siden hoppet en ung nordmann 216 meter. Da bestemte juryen at rennet skulle avblåses og begynne på nytt. Gutten hadde hoppa for langt!!! Er det bare jeg som føler jeg har misforstått poenget med skihopp nå. Nok en gang frister det å å sammenligne med fotball. Hva om man avlyste et mål i fordi en unggutt skjøt for hardt? Og tilbake til 0-0 og begynne på nytt??? Meningsløst...

I tillegg kunne jeg nevnt at jeg synes det ikke teller til hoppsportens fordel at de eneste land som driver med skihopp er vi, og 3-4 til som alle har det til felles at de var på feil side under 2. verdenskrig. Og at det er merkelig at gutter som hopper over 200 meter må ha hjelmen på når de går på seierspallen som maks er 1 meter høy. Hva er de redde for? Å falle ned?

Kjør debatt. Takk for seg....

10 kommentarer:

  1. Fornøyelig! Velkommen tilbake, du har vært savnet.
    Hilsen Olivia

    SvarSlett
  2. "Hva om man avlyste et mål i fordi en unggutt skjøt for hardt? Og tilbake til 0-0 og begynne på nytt???"

    Nydelig og en morsom sammenligning;o)

    Håvard

    SvarSlett
  3. Hurra! Livstegn igjen!
    Jeg har aldri kommentert hos deg før. Er elendig på denslags. Men nå ble jeg så lykkelig at jeg måtte bare gjøre det.
    Artig tekst. Men den godeste Nordthug, -kan du nevne fem reklamer han ikke deltar i? ;P

    SvarSlett
  4. Du burde blogge oftere! Har vært innom iblandt for å se etter oppdateringer, og endelig kom den.
    Ler meg skakk av hoppsport-innlegget ditt. Tipper du får deg en eller no "på nasen" :-)
    Uansett; heia TIL. Der er vi ihvertfall enig!

    SvarSlett
  5. Jeg tok meg selv i å savne "The Eagle." Tror jeg må gå å legge meg inn!
    Velkommen tilbake! Fornøyelig:)

    SvarSlett
  6. Heisann, 4stjerners middag?
    Hva kan vi forvente oss av deg, da?

    SvarSlett
  7. Åh, Gud...jeg har akkurat sett en stk Thomas fra 70-tallet???Kan det stemme? Var det deg og ditt hår???Eller er dette synsbedrag?

    SvarSlett
  8. Jeg har virkelig savna komentarene dine som sitter som et skudd hver gang! :o)
    Jeg må nok også si meg helt enig i at skihopp ikke er sport.
    Håper på flere innlegg fremover;)

    Mhv
    Linn

    SvarSlett
  9. figrene gikk litt kjapt ser jeg.. Mvh var det vel som skulle stå.. Ikke Mhv..

    SvarSlett
  10. Jeg er tilbake midt i matlaginga ja! Det kommer mer! Hopp ekke sport, like lite som Claustaler er pils!! Basta!

    SvarSlett